20-10-2016
NOTA DE PREMSA DE L’AJUNTAMENT I L’ASSOCIACIÓ EN RELACIÓ ALS TALLS DE LLUM PER PART D’ENDESA
En relació a la notícia que ha sortit a diferents mitjans de comunicació de “tall de llum” a l’Ajuntament de la Torre de Capdella per l’impagament de les factures emeses per ENDESA ENERGIA S.A. a l’Ajuntament, l’Ajuntament i l’Associació en defensa del contracte de la llum (veïns de la vall) signat per aquest Ajuntament i aleshores, E.E.C. al 1927 i que avui és ENDESA (ENEL), volem aclarir diversos aspectes, que donaran llum a aquesta notícia.

Primer. Endesa Energia realitza una mala facturació: no aplica el contracte de 1927, realitza lectures errònies, fa una mala aplicació de l’IVA, en definitiva, ara et cobra, ara et retorna perquè ho han fet malament...

Segon.
Aquest assumpte relatiu a la facturació individual i col·lectiva dels consums d’energia elèctrica es troba avui als tribunals, sense que s’hagi dictat cap sentència. Mentre que ENDESA reclama unes quantitats determinades, els veïns i l’Ajuntament defensen que la liquidació no és correcta. Al capdavall, una discrepància judicial que els jutjats hauran de resoldre.

Tercer. Per aclarir aquesta situació de l’IVA, l’Ajuntament de la Torre de Capdella ha adreçat a la Direcció General de Tributs segons acord del ple de 21.09.2016, una consulta sobre com aplicar l’IVA en el nostre contracte i més tenint en compte la nova llei d’IVA de 2015.

Quart. Tot això no passa sols a l‘Ajuntament de la Torre de Capdella, tenim constància que això succeeix a diferents ajuntaments i associacions als Pirineus, allà on van signar contractes per les seves explotacions elèctriques. En els darrers 80 anys, només a la nostra Vall han generat més de 15.000 milions d’euros de beneficis per l’empresa explotadora, segons un estudi realitzat per un gabinet d’enginyeria industrial i economistes. Aquest fet ens sembla bé, sempre que es respecti el nostre contracte signat al 1927.

Cinquè. Per què sempre talls de llum a la Torre de Capdella? Que tinguem constància, és l’únic ajuntament que per aquests temes ha portat a ENDESA als tribunals. Aquesta defensa no és sols per als veïns de la Vall Fosca, sinó per a tots aquests ajuntaments i associacions que es troben amb aquests contractes signats.

Sisè. Què és el contracte de 1927? Per poder realitzar les obres de llacs, canals, línies, etc., l’empresa explotadora d’aquests recursos EEC (Energia Elèctrica de Catalunya, S.A.) va signar un contracte segons el qual, a canvi de la utilització de terrenys públics per al seu negoci, l’ajuntament i veïns rebien unes contraprestacions (aquest contracte podeu llegir-lo a l’Ajuntament de la Torre de Capdella i és a l’abast de tothom).

Setè. Memòria històrica. Des de 1953 aquest contracte, en els seus diferents àmbits s’ha intentat torpedinar per part de les diferents empreses explotadores, Fecsa, Endesa, Enel. Tanmateix, a dia d’avui, no ho han pogut aconseguir. Ara bé, la defensa d’aquests drets històrics ha costat molts diners de les arques municipals i també als veïns a títol individual.

Defensarem aquest contracte amb llum o sense llum, perquè són els nostres drets, i si ENDESA vol rescindir aquest contracte estan en el seu dret; només han de deixar-nos la muntanya i la vall com estava al 1911.
 

Per a més informació, podeu trucar a l'Ajuntament de la Torre de Capdella al 973663001.


23-01-2018
Dissabte, 3 de febrer
Hora: 21.30h
Lloc: Hotel Arturo (la Pobleta de Bellveí)
Inscripcions: 973663001
Data límit: 01/02/2018.
22-01-2018
Dissabte, 10 de febrer
Esmorzar, dinar i sopar de carnaval, escala en hi-fi, ball i concurs de disfresses
Hora: 22.15 h 5a Escala en hi-fi (La Pobleta de Bellveí)
Si vols participar a l’escala en hi-fi, tens temps fins al 4 de febrer.
Truca al 627606025
Organitza: Associació de Veïns de la Pobleta de Bellveí.
19-01-2018
Dissabte, 17 de febrer
Hora: 19 h (Antiga Escola d’Espui)
Quartet format per músics de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC)
Núria Caballé, violí
Neus Garravé, viola
Mariona Tuset, violoncel
Ramon Aragall, fagot.